Айфеловата кула ръждясва

Айфеловата кула ръждясва

Като кажа Париж, вие кажете първото нещо, което се сетите. Естествено, че е Айфеловата кула! Някои „по-претенциозни“ може да се сетят и за Лувъра 😊. Това, разбира се, е в кръга на шегата. Така де – Айфеловата кула е символът на Париж. Милиони се тълпят всяка година, за да се докоснат до нея.

Оказва се обаче, че тя е в опасност. Айфеловата кула ръждясва прогресивно и се нуждае от цялостен ремонт, но вместо това ѝ се извършва само козметично боядисване за 60 милиона евро преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Това съобщи „Ройтерс“ тази седмица, позовавайки се на класифицирани документи, публикувани от френското издание „Мариан“.

Докладите показват, че кулата е в окаяно състояние. Причината е, че желязото, от което е направена, влиза в контакт с вода и кислород на тези места, където боята пада с възрастта.

Айфеловата кула е направена от ковано желязо. Висока е 324 метра и е построена от Густав Айфел в края на 19 век. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти в света, като всяка година посреща около шест милиона посетители.

Компанията Sete, която управлява атракцията, не иска да я затваря за ремонт за продължителни периоди от време, тъй като това би довело до загуба на приходи.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.