Бели къщички със сини прозорци: Магията Миконос

Бели къщички със сини прозорци: Магията Миконос

Ех, Миконос. Любим остров не на една или две инфлуенсърки. Миконос е известен със своите лазурни плажове, кристално чисто море и ярко слънце. Но на острова има много повече от това. Например, знаете ли, че остров Миконос е бил популярен пиратски център?

Ето някои от най-забавните и интересни факти за Миконос.

1. На острова има около 15 000 постоянно живеещи, но през натоварените летни месеци броят им се увеличава до 50 000. Нещо повече, има само около 30 таксита, работещи на целия остров.

Embed from Getty Images

2. На Миконос са снимани редица филми – от „Самоличността на Борн“ до „Шърли Валънтайн“.

Embed from Getty Images

3. Островът е известен със своите пеликани. Особено популярен е един – Петрос, който е верен приятел на рибарите на острова.

Embed from Getty Images

4. На Миконос има строги правила за цветовете на сградите. Изисква се вратите и прозорците да са боядисани в синьо, зелено и червено. Тази традиция датира от времето, в което моряците боядисвали вратите си в синьо, фермерите в зелено, а всички останали използвали червено. Къщите пък трябва да са боядисани в бяло – цвят, който помага да се запази прохладата на домовете през горещите летни месеци.

Embed from Getty Images

5. Миконос е популярна дестинация за пеене, пиене и забавление още от далечни времена. В началото на 20 век островът е бил популярна дестинация сред пиратите.

6. На Миконос има много магарета, като традицията хората да се придвижват с тях датира от десетки години. Повечето семейства, живеещи в по-селските райони, притежават и са притежавали магаре. По традиция булките дори яздели до църквата и обратно на магаре.

7. През цялата история Миконос е бил доста беден остров с ограничени земеделски ресурси. Малко след Втората световна война – през 50-те години на миналия век, артисти, бохеми, кралски особи и знаменитости откриват гръцкия остров. Така започнал туристическият бум на острова. Миконските вятърни мелници са исторически спомен за земеделското минало на острова.

Embed from Getty Images

8. Според исторически източници град Миконос е основан през 11 век от йонийците от Атина, едно от четирите големи племена в древна Гърция. Тогава близкият остров Делос е имал доста голямо население и Миконос е бил използван като транзитно място.

9. Миконос е добре известен като център за култура и изкуство, като биеналето на Миконос се провежда всяка нечетна година.

10. Битката на титаните – има легенда, че на Миконос се е състояла битката между Зевз и титаните. Според гръцката митология Зевс унищожил титаните и ги затворил под земята на острова в регион, наречен Чулакия.

Стягайте джапанките и тръгвайте за Миконос и хич не му се чудете.

Посетете и остров Родос 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.