Блясък, слава, червен килим: 10 от най-интересните факти за „Оскар“-ите

94-та церемония по връчването на наградите „Оскар“ е на 27 март.

Ето 10 от най-интересните факти за „Оскар“-ите, които може и да не знаете.

  1. Статуетката

Популярната статуетка, която получават победителите, се изработва от сплавта британиум, след което се покрива със злато. Изработката й струва над 400 долара. Самата статуетка тежи почти 4 кг. (по-точно 3,85 кг). По време на Втората световна война, статуетката се изработва от пластмаса. Такива Оскари са получили „Отнесени от вихъра“, „Пинокио“ на Дисни и „Гроздовете на гнева“.

Embed from Getty Images

  1. Името на наградата

Всъщност статуетката получава името Оскар след като човек от екипа на Академията казал, че фигурата прилича на чичо му Оскар. Първоначално статуетката и церемонията се наричат просто Academy Award of Merit.

Embed from Getty Images

  1. Колко струва наградата

И буквално, и преносно, статуетката е почти безценна. След като получат наградата, лауреатите подписват споразумение, в което посочват, че ако желаят да продадат статуетките си, първо трябва да ги предложат на Академията за $1. Ако откажат, не могат да запазят трофея си. Това правило е въведено през 1950г. Най-скъпият „Оскар“ се е появявал на търг за над $1,5 млн. долара.

Embed from Getty Images

  1. Церемонията

Първата церемония е през 1929 г. На нея присъстват 270 човека, раздадени са 15 статуетки и цялата церемония трае 15 минути. Тя е излъчена по телевизията чак през 1953г. Следващата най-кратка церемония е през 1959г. и трае само 100 минути. Най-дългата церемония е през 2002 г. – 263 минути

Embed from Getty Images

  1. По-бързичко

Правилата на Академията предвиждат речите на участниците в церемонията да не надвишават 45 секунди, което е доста по-трудно отколкото изглежда.

Embed from Getty Images

  1. Малко блясък

Червеният килим, по който дефилират знаменитостите, е дълъг цели 152 метра.  За шоуто всяка година се резервират 300 лимузини. На официалното афтър парти се сервират 1200 бутилки шампанско и 4 000 шоколадови статуетки Оскар.

Embed from Getty Images

  1. Платена публика

На „Оскар“-ите има и платена публика. Всеки от тях получава по $125. Работата им е да пълнят залата…буквално. Ако някоя от знаменитостите стане, за да отиде до тоалетна, някои от платените сяда на мястото му, за да не стои столът празен.

Embed from Getty Images

  1. Млади таланти

Няма ограничения във възрастта на лауреатите. Затова през 1980г. 8-годишният Джъстин Хенри става най-младият актьор, номиниран за Оскар за ролята си в „Крамър срещу Крамър“. Ако беше спечелил, Хенри щеше да бъде и най-младият носител на Оскар. Въпреки това, тази титла все още принадлежи на актрисата Тейтъм О’Нийл, която е само на 10г., когато печели най-добра поддържаща женска роля през 1974 г. за „Хартиена луна“.

Embed from Getty Images

  1. Наградите в цифри

До миналата година 954 актьори са били номинирани за „Оскар“ – 481 мъже и 473 жени. Печелили са 324 мъжа и 315 жени – общо 639 лауреати. Само 44-ма актьори – 23-ма мъже и 21 жени имат повече от един „Оскар“. Катрин Хепбърг е актрисата, спечелила най-много награди – 4 от 12 номинации. Мерил Стрийп е актрисата с най-много номинации – 20. Джак Никълсън е мъжът с най-много номинации – 12. И двамата имат по три статуетки.

Embed from Getty Images

  1. Кражба

Наградите „Оскар“ са били обект на мащабна кражба. Само 16 дни преди церемонията през 2000г., 55 статуетки са откраднати. За щастие, 9 дни по-късно, 52 от тях са открити в кошче за боклук пред супермаркет в Калифорния.

Embed from Getty Images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.