„Бялата смърт“: Брутални факти за най-великия снайперист

Зимата на 1939г. – разгарът на Втората световна война. В същото време тече още един военен конфликт – т.нар. Зимна война, при която СССР окупира Финландия.

Финландците, макар и по-малобройни, имали огромен хъс за победа.

Един от най-известните войници изиграл важна роля във войната е снайперистът Симо Хаюха. Твърди се, че той е убил повече от 505 руснаци, повече отколкото който и да е друг снайперист.

По-късно е обявен за герой на Финландия. Ето някои от най-интересните факти за него.

№1 Бялата смърт

По време на Зимната война легендарният снайперист Симо Хаюха всявал страх и ужас в сърцата на нахлуващите съветски войници. Той се обличал в бели дрехи и се криел в снега, за да дебне врага. Руснаците толкова се страхували от него, че го наричали „Бялата смърт”. Съюзниците му го наричали „Магическият стрелец”.

№2 Мишени

Снайперистът има над 542 повалени жертви. Никога преди него снайперист не е убивал толкова хора. Предполага се, че е убил още 300 души с 9-милиметрова пушка „Суоми”. Всичките му убийства са направени от разстояние повече от 150 метра.

№3 Продуктивност

Зимната война траела точно една зима. За около 100 дни Хаюха успял да отстреля жертвите си. Това означава, че средно на ден той е убивал по петима души. В най-добрите си дни, той успявал да отстреля 23, 25 и 40 души.

№4 Без мерник

Макар че „мерникът му е бил точен“, Хаюха нямал мерник на пушката си. Той използвал железен прицел вместо оптичен мерник, тъй като слънчевата светлина се отразявала и разкривала прикритието му. Заради непредпазливостта на вражеските снайперисти, често Симо ги забелязвал и „свалял” преди да се усетят.

№5 Пушката

„Бялата смърт” заложил на произведената във Финландия пушка „Мосин-Наган” модел 28-30. Той познавал изключително добре оръжието си и знаел как да се грижи за него. По време на войната температурите във Финландия били изключително ниски, а това създавало проблеми за оръжията, но не и за Хаюха.

№6 Задържал 4 000 украинци

При битката за Кола (2 декември 1939г. до 13 март 1940г.) финландските войски отбранявали линията на река Кола, която била важен транспортен възел. При това сражение Симо Хаюха имал съществен принос – успял да отблъсне 4000 души.

Макар СССР да печелили Зимната война, те влизат само на малка част от финската територия, а цената, която платили, била висока – 391 783 войници. Финландците загубили 66 406 души.

№7 Какво е станало с лицето на Симо Хаюха

Хаюха бил считан за един от най-големите врагове на руснаците. Затова те решили да се отърват от него, като започнали артилерийски удари срещу предполагаемото му местоположение. Освен това изпратили контра-снайперисти, за да го убият. Само един от тях сполучил – на 6 март 1940г., Хаюха бил улучен в челюстта с експлодиращ куршум. Симо претърпял няколко тежки операции и бил в кома за няколко дни. Той обаче се събудил на 13 март – денят, в който войната свършила. Въпреки това куршумът го белязал за цял живот.

№8 Необичайни методи

Повечето снайперисти стреляли от легнало положение, защото по този начин минимализирали възможността да ги улучат тях самите.

Симо обаче стоял седнал, защото имал по-добра видимост. Той обаче не бил и много висок около 160 см. Освен това той слагал сняг в устата си, за да не се вижда дъхът му.
Симо покривал пушката си със сняг или я поливал с вода, за да замръзне.

№9 Състезател по стрелба

Хаюха не е самоук стрелец. Преди войната той бил състезател. Можел да уцели 16 мишени за една минута от 150 метра разстояние.

№10 Вечна „дружба“

След като се възстановил от тежката си травма, „Бялата смърт” започнал да ходи на лов. Така живял почти до смъртта си. През 1961г. финландските власти му дали ферма, на която той посветил остатъка от живота си.

Симо Хаюха починал през 2002.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.