Всевиждащото око ни гледа отвсякъде. Какво значи символът на масони и илюминати?

All seing eye Pixabay

Една от най-експлоатираните теми в конспиративните теории е скритото значение на Окото на Провидението, познато още като Всевиждащото око на Бог. Самият символ представлява око, поставено в триъгълник. Той е свързван както с масонството, така и с илюминатите – тайна група от елитни личности, за които се твърди, че искат да контролират глобалните дела през вековете и за които се знае доста малко.

Тайнственото око всъщност съвсем не е скрито: не само се появява на безброй църкви и масонски сгради по целия свят, но го има и на обратната страна на американската банкнота от един долар, както и на Държавния печат на САЩ. Какъв е произходът на Окото на Провидението, защо то ни очарова толкова много и защо често е свързано с масоните и илюминатите?

Сн: Pixabay

В началото окото на Провидението е бил християнски символ и най-ранните примери за неговото използване могат да бъдат намерени в религиозното изкуство от периода на Ренесанса. То олицетворява представлява Бог, знак за състрадателното Божие бдение над човечеството. Ранен пример е вечерята на Понтормо от 1525 г. в Емаус, въпреки че самият символ е нарисуван по-късно, може би през 1600-те.

Авторството на символа е неизяснено, но той представлява набор от съществуващи преди това религиозни мотиви. Триъгълникът е дългогодишен символ на християнската Троица на Отец, Син и Свети Дух; понякога в предишни векове Бог дори е изобразяван с триъгълен ореол. Светлинните лъчи, които често се показват, излъчвани от символа, също са вече съществуващ знак за Божието сияние в християнската иконография. Какво обаче представлява окото?

Произход на символа на Всевиждащото око

То има по-дълбока история – тази, която ни връща към най-ранните известни религии. През третото хилядолетие пр. н. е. шумерите предавали светостта на някои скулптури, като необичайно разширявали очите им, за да засилят усещането за бдителност. Те дори провеждали церемонии, в които художници оживявали скулптурите, като „отваряли“ очите на фигурите.

Отделеното око като мотив обаче е откроено от древните египтяни: например чифт очи, нарисувани върху ковчег, които позволяват на мъртвите да виждат в отвъдното. Един от най-известните от всички египетски символи е Окото на Хор. Този мотив всъщност е хибрид на човешко и соколово око и включва маркировката на тъмните вежди и бузи на птицата.

Според древната египетска митология богът Хор, често изобразяван като сокол или с глава на сокол, е изгубил очите си в битка с чичо си Сет. С помощта на Тот по-късно той излекувал очите си.

Сн: Pixabay

Този и други египетски йероглифи на изолирани човешки очи продължават да влияят върху европейската иконография през Ренесанса. По това време учените и художниците са очаровани от египетската писменост; единственият проблем бил, че те не я разбирали напълно и опитите за преводи обикновено са осеяни с неточности.

Вече знаем, че йероглифите са писмен език с предимно фонетични знаци, но през 1400-те и 1500-те години се смятало, че имат много по-мистично значение. Символите в йероглифното писане – животни, птици и абстрактни форми – се смятали за умишлено загадъчни, като всеки от тях създава значение чрез вдъхновението на зрителя, а не като част от езикова система.

Окото на Провидението е символ, почти създаден специално, за да бъде многократно интерпретиран, а може би дори погрешно тълкуван. Тава схващане имало огромен ефект върху европейското изкуство. В резултат на това мотивът за Окото на Провидението станал умишлено езотеричен на вид – символ, създаден почти специално, за да бъде претълкуван и може би дори погрешно тълкуван. И това претърпя разцвет в края на 18 век.

Примери за разнообразната символика на Окото

Декларацията за правата на човека и гражданина, на Жан-Жак-Франсоа Льо Барбие от 1789 г., има Окото на Провидението на върха на текста. То изразява патерналистичния разум, който наблюдава новата егалитарна нация.

През 1782 г. е представен Държавният печат на Съединените американски щати. Томас Джеферсън, Бенджамин Франклин и Джон Адамс имали свои идеи за дизайна, но Чарлз Томсън, секретар на Континенталния конгрес, предложил пирамидата и окото на Провидението. Недовършената пирамида е символизирала „сила и продължителност“, като 13-те й нива представляват 13-те начални щата на Америка.

1794 г., Великобритания. Джеръми Бентам възлага на архитекта Уили Ревели да му проектира лого за неговия „Паноптикум“ – нов революционен затвор, целящ да позволи непрекъснато наблюдение на всяка клетка. Полученият дизайн на видно място включвал Окото на Провидението, заобиколен от думите „милост“, „справедливост“ и „бдителност“. То символизира в този случай правосъдието

Сн: Pixabay

Какво общо има Окото с илюминатите? Подробностите за ранните години на първоначалната група, основана в Бавария през 1776 г. и разпусната през 1787 г., са доста неясни. Дори не знаем колко важни са били визуалните символи за оригиналния орден. Връзка може да се търси в това, че илюминатите са вдъхновени от идеите, стоящи зад масонството, което спорадично е използвало Окото на Провидението като символ на Върховния архитект (Бог), следвайки ръководството на много други църкви по това време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.