Всекидневно къпане и миене на зъби? Наистина ли е необходимо?

Ежедневното къпане изглежда е вкоренено в психиката на много хора. Може да се къпете веднага след като се събудите като част от сутрешната си рутина, или може би искате да се освежите и да се изкъпете преди лягане.

Колко често трябва да се къпете наистина зависи от ежедневните ви дейности, според Илейн Ларсън, хоноруван преподавател в Нюйоркската медицинска академия и професор по епидемиология в Училището по обществено здраве на Mailman на Колумбийския университет.

Мисля, че въпросът е:„ Кога е подходящото време за къпане или измиване на ръцете? “ и това e когато се замърсят. Появата на съвременните хигиенни практики е причина за намаляване на много заболявания“, каза Ларсън.

Сега обаче повечето хора в развитите страни имат чиста вода, сапун и чисти места за живеене. Това означава, че основната причина за къпане вече не е за предотвратяване на болести, а за естетически цели – да изглежда и мирише чисто, добави тя.

Сн: Pixabay

Къпане всеки ден?

За възрастни, които остават на закрито през повечето време, като тези от нас, работещи от вкъщи, експертът смята, че няма нужда от ежедневни душове. Вие сте в същата среда и не влизате в контакт с непознати микроби, които трябва да бъдат измити. Това важи особено за по -възрастните хора, чиято кожа изсъхва при често измиване, оставяйки ги по -податливи на микроби.

„Като цяло не трябва да се миете всеки ден, защото всъщност намалявате нормалните защитни механизми, които кожата има срещу организми и инфекции – каза Ларсън – Всъщност, ако почиствате твърде често и изсушавате кожата си, е по -вероятно да задържа микроби.“

Това важи и за измиването на ръцете, което според нея може да изсуши ръцете ви и да ги направи по -податливи на носене на микроби, ако се прави твърде често. Въпреки че измиването на ръцете е от съществено значение, особено сега с пандемията от Covid-19, то е най-вече необходимо, когато почувствате някакъв вид замърсяване, например ако кашляте по ръцете си или сменяте пелена на бебето.

Сн: Pixabay

Имайки предвид пандемията, виждаме много повече хора, които използват антибактериални дезинфектанти за ръце и това може да не е добре за кожата ви, ако не внимавате, каза д -р Ариел Наглер, асистент по дерматология в медицинското училище „Гросман“ към Нюйоркския университет. Експеиртът предупреждава пхри често миенен на ръчете да се порзват овлажнители, за да се пади кожата здрава.

Препоръките за къпане варират в зависимост от възрастта, особено за деца. Бебетата трябва да се почистват със сапун веднъж или два пъти седмично, каза д -р Андрю Дойл, педиатър в здравната система Wellstar в Мариета, Джорджия. Това изключва зоната на пелените, разбира се, която трябва да се почиства, когато е необходимо. Ако искат, родителите могат да измиват бебетата си ежедневно само с вода, тъй като кожата на новородените е чувствителна и трябва да запази естествените си мазнини, добави той.

Сн: Pixabay

С растежа на децата честотата на къпане също трябва да се съобразява с това „колко се замърсяват“, каза Дойл. След като достигнат училищна възраст, около 5 или 6 години, според препоръките на Американската академия по дерматология, децата трябва да се къпят поне веднъж или два пъти седмично. Те също трябва да се къпят в случай на дейности, при които се потят или замърсяват, или ако плуват в басейна или морето.

След като достигнат пубертета обаче, те трябва да вземат душ или вана всеки ден, каза Дойл. Тийнейджърите претърпяват телесни промени по време на пубертета, като например отделяне на повече масло върху кожата и миризма в подмишниците. Родителите трябва да помогнат на децата да изградят хигиенни навици, които да им помогнат да пазят здравето си, когато пораснат.

Миене на зъбите

Хората понякога не осъзнават колко важно е здравето на устната кухина за цялостното им здраве, каза д -р Матю Месина, специалист по дентална онкология и директор на клиниката в Стоматологичния колеж на Охайо, който е практикуващ общ зъболекар в продължение на 35 години.

Устата не е стерилна среда, припомни експертът, и ние трябва да я почистим, за да освободим зъбите и венците си от бактерии, които могат да дойдат от храната, която седи в устата. Ако не се отмиват редовно, бактериите могат да причинят кариес и да раздразнят венците, причинявайки възпаление.

Сн: Pixabay

Наличието на възпаление навсякъде в тялото влияе върху цялостното здраве, така че намаляването на възпалението в устата чрез четкане и конец е от решаващо значение.

Зъболекарите искат само пет минути на ден, каза Месина. Хората трябва да си мият зъбите два пъти дневно, поне две минути с паста за зъби с флуор, и да използват конец веднъж дневно. Той препоръчва четкането веднъж след закуска сутрин и веднъж преди лягане вечер. Четките за зъби с мек косъм са най -добри.

Можете също така да използвате изплакване на устата като допълнителна защита срещу бактерии в устата, но не и като заместител на щателно четкане и почистване с конец.

Сн: Pixabay

Родителите не бива да пренебрегват здравето на устната кухина на децата си и трябва да им демонстрират, че е нужно да мият зъбите си два пъти на ден, по две минути всеки път и да знаят как правилно да използват четка за зъби.

Ако родителите ви не са насадили силни навици за устна хигиена по време на вашето възпитание, Месина каза, че никога не е късно да направите подобрения. По думите му започването сега и ангажирането с по-добра програма за устна хигиена произвежда незабавни положителни ефекти, така че никога няма такова нещо като „твърде късно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.