Да те разкъса тигър и да те съдят за това

Чистач в зоопарка в Наплес, Флорида, е напът да изпадне в на пръв поглед немислима ситуация – да бъде подведен под отговорност, след като майлайският тигър Еко почти откъсна ръката му.

Преди няколко дни 26-годишният Ривър Роузънкуист, чието име не би оповестено, бе нападнат от тигъра при неизяснени обстоятелства, като Еко захапа ръката му, провряна през решетките на клетката му. За късмет на чистача служител на реда е дошъл точно навреме, за да види тигърът, разкъсал ръката, как я е захапал.

След кратки опити да отклони животното, полицаят нямал избор, освен да употреби оръжието си и убил тигъра. Нападнатият младеж е с много тежки наранявания и откаран по спешност в болница, но неприятностите ме може да не приключат с това.

Според ръководството на зоопарка той се е намирал в забранена зона, защото като чистач е нямал работа край заграждението на тигрите. Предполага се, че се е опитал да погали Еко или да го храни – и двете действия строго забранени, освен на гледачите. Човекът е прескочил защитната бариера, която пази посетителите на зоопарка от Еко, за да стигне до клетката му.

След инцидента, довел служител на реда до принудата да убие животно от рядък подвид, Роузънкуист е заплашен от повдигане на обвинения заради навлизането си в забранената зона на зоопарка, още повече, че по време на инцидента заведението вече е било затворило за деня.

Инцидентът

Ходът на събитията може да бъде проследен по записа от обаждането на младежа до 911, в което крещи за помощ. Той изрично казва, че „не ми остава още много“ и че тигърът всеки момент ще откъсне ръката му.

Диспечерът се опитва да го успокои цели 9 минути, докато дойде полицията, като между воплите си за помощ Роузънкуист казва и „съжалявам, съжалявам“.

„Ще умра“ – казва жертвата, а диспечерът го уверява, че помощта идва.

Чуват се агонизиращите му викове, а след това изстрелът и всичко свършва.

Личната камера на полицая също е показала събитията – той заварва младежа застопорил крака в основата на клетката, а ръката му вътре е разкъсана и в устата на тигъра. Полицаят е бил шокиран от гледката и възкликвал:

„Боже, истина ли е това?“

Заедно със служител на зоопарка направили опит да привлекат вниманието на тигъра, но не успели и полицаят извадил оръжието си и го прострелял. Той е имал само 40 секунди, за да вземе тежкото решение поради опасност за живота на Роузънкуист.

Еко избягал в леговището си и го проследили вътре с дрон. Той вече бил в безсъзнание, когато го упоили за всеки случаи, но влезлият след това при него служител установил, че е мъртъв. Застрелян е във врата и тъй като няма изходна рана, се смята, че вероятното причина за смъртта е вътрешно кървене, но това ще бъде потвърдено след некропсията. Роузънкуист е получил първа помощ от парамедик, а после спешно е откаран в болница.

Еко бе любимец на персонала и много то гледачите в зоопарка тъгуват за него, все е едно е член на семейството. Същевременно ръководството на зоопарка заяви, че мислите на всички сега са с младежа, чието възстановяване ще продължи дълго. Роузънкуист още не е разказал какво го е накарало да влезе при тигъра.

Засега не е потвърдено дали раненият ще получи криминални обвинения и какви биха могли да бъдат те.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.