Злато от космоса може да унищожи световната икономика

НАСА наблюдава близък астероид, който съдържа достатъчно злато, за да направи всички на Земята милиардери. Американската космическа агенция планира да стартира мисия до Психея 16 през 2022 г., за да проучи произхода на Слънчевата система.

Открита в края на 19 век, Психея е „сгушена“ между орбитите на Марс и Юпитер и е съставена от плътен метал. Освен от злато, за тежкият космически обект се смята, че е съставен от купища платина, желязо и никел. Общо се изчислява, че различните метали на Психея струват колосаните 8000 квадрилиона британски лири (10 000 квадрилиона долара).

Това означава, че ако бъде пренесен на Земята, това би унищожило цените на суровините и би довело до колапс на световната икономика на стойност 59,5 трилиона британски лири.

Знаем за Психея 16 от известно време, но наскоро потенциалът му да причини хаос на Земята беше описан от ветеран в минния бранш. Скот Мур, който оглавява EuroSun Mining. Той заяви, че огромното количество злато в астероида заплашва да хвърли златната индустрия в хаос.

Сн: Pixabay

„Златните титани“ сега контролират стотици от най-добре произвеждащите обекти по света – каза той пред Oil Price – Но 4-5 милиона унции злато, които те вкарват на пазара всяка година, бледнеят в сравнение с потенциала от завоеванията в космоса.“

НАСА стартира мисия за изследване на астероида през август 2022 г. Наречена „Откривателската мисия“, тя ще пристигне на Психея 16 около 2026 г. Хипотетичното докарване на Земята на астероид с такава стойност може напълно да заличи глобалната ни икономика.

За щастие, космическата агенция предприема пътуването за научни цели и не планира да извършва никакво копаене.

„През около 21 месеца в орбита космическият кораб ще картографира и проучи свойствата на Психея 16, използвайки мултиспектрален образ, гама- и неутронен спектрометър, магнитометър и радиоинструмент (за измерване на гравитацията) – казва НАСА – Целта на мисията е, наред с други неща, да се определи дали Психея наистина е била ядрото на обект с размерите на планета.“

НАСА смята, че астероидът е оцелял от жестоки сблъсъци между планети, които са били често срещани при формирането на Слънчевата система. Това означава, че може да ни каже как са се образували ядрото на Земята и ядрата на другите планети от нейния тип.

Сн: Pixabay

Космическата треска за злато всъщност вече е в ход. Две компании за копаене в космоса, подкрепени от известни знаменитости, се подготвят за златна треска, след като собствеността на астероиди беше легализирана през 2015 г.

Deep Space Industries и Planetary Ressources са хвърлили от 2011 г. око на астероида UW158., който е два пъти по -голям от Лондонската кула и струва до 4,5 трилиона британски лири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.