Истинският чичо Скрудж

Коледа е денят, в който всички се сещаме да сме добри и благодарни. Както на Св. Валентин се сещаме да обичаме половинките си, така и в Коледната нощ магически си спомняме, че не всичко е подаръци (вероятно, защото не сме получили желания подарък) и че трябва да сме с близките си (обикновено около постна маса, с гювеч сарми).

Но дори и някои от вас да празнуват Коледа с чисти сърца, то има един образ, който всички свързваме с днешния ден – не този на Божия син. На чичо Скрудж!

Embed from Getty Images

Мистериозният възрастен мъж Ебенизър Скрудж е герой от новелата на Чарлз Дикенс „Коледна песен”, публикувана през 1843г.

Още в самото начало на разказа Дикенс дава да се разбере, че Скрудж е студен мъж, който мрази Коледа. Авторът го описва така:

„Ох, пък какъв стиснат душевадец беше този Скрудж! Изедник, мъчител, алчен, на стотинката трепереше, от ръка нищо не изпускаше, ненаситният му стар грешник! Твърд и остър като кремък, от който никаква стомана не бе изтръгнала благодатен огън; потаен и необщителен, и самотен като бухал. Скритата в него студенина смразяваше старческите му черти, щипеше заострения му нос, сбръчкваше бузите му, схващаше краката му, зачервяваше очите му, правеше тънките му устни сини и се изливаше в дращещ глас и злобни думи. Леден скреж покриваше главата му и веждите му, и твърдата му остра брадичка. Ниската си температура той носеше навред със себе си; през горещниците вледеняваше кантората си; а по Коледа не я стопляше нито с един градус.”

Името му и до днес се олицетворява със скъперничеството.

Embed from Getty Images

Приказката за негово изкупление по Коледа (с призраците на миналото, настоящето и бъдещето) бързо се превръща в емблематична история за празниците.

„Коледна песен” е едно от най-разпознаваемите произведения в света. Главният герой – скъперникът мистър Скрудж се интересува единствено от парите си.

В нощта срещу Коледа той е посетен от духа на стария му съдружник Джейкъб Марли, който го предупреждава, че душата му е обречена, ако не се промени. Самият Марли е вечно прокълнат да се скита по земята и да плъзга вериги след себе си, ковани в целия си живот заради алчност и егоизъм.

Embed from Getty Images

След това Скрудж е посетен и от духовете на миналите, настоящите и бъдещите коледи. Скъперникът вижда своето минало и настояще и променя своя мироглед за заобикалящия го свят.

Призракът на отминалите Коледи пренася Скрудж в детството му и му напомня, че и той на времето е бил мил и невинен.

Призракът на предстоящата Коледа показва на Скрудж как хората с радост купуват продукти за коледната вечеря, как празнуват Коледа в миньорска вила или в морски фар, отдалечени от семействата си, но незагубили коледния дух.

Сцените, които му показва призракът на предстоящите Коледи – единственият без образ, заметнат само с черно наметало, са тези, които отварят сърцето на скъперника.

Embed from Getty Images

Произходът на чичо Скрудж

Та, от къде идва образът му:

Всъщност има редица теории, според които персонажът на чичо Скрудж се основава на истински човек.

Става дума за Ебенизър Скруги – банкер от Единбург, който спечелил възможността да осигури кетъринга за посещението на крал Джордж IV в Шотландия. Погребан в двора на църквата Канонгейт кърк, но надгробният му камък сега липсва.

Историята разказва, че Дикенс забелязал плочата, на която пишело, че Скруги бил „човек на храната” (на английски „meal man”), но писателят прочел „злобен човек” (на английски „mean man”).

Embed from Getty Images

Според друга легенда, на Дикенс му хрумнало името  Ебенизър, защото означава „крайъгълен камък”. Авторът леко модифицирал фамилното име от Скруги на Скрудж, влагайки смисъла на един много стар и позабравен английски глагол – scrouge, означаващ „изстисквам“, „притискам“.

Характерът, вграден в образа на Скрудж, обаче е заимстван от друг човек – предполага се, че мизантропските идеи на Скрудж всъщност принадлежали на политическият икономист и демограф. Томас Малтус.

Според него човечеството нараствало в геометрична прогресия, а ресурсите за изхранването му – в аритметична. Изходът от това били войните, кризите и всякакви други бедствия.

Embed from Getty Images

Прототипът на Скрудж, по отношение на богатството му, бил Джеймс Ууд, първият британски милионер, най-богатият британец, собственик на „Глостър Оулд Банк“, но заради пословичната си стиснатост, станал известен като „Скъперника Глостър“. За Ууд се разказвали невероятни истории. Не се знае колко от тях са истина и доколко са преувеличени, но е сигурно, че той трудно се разделял с парите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.