И ний сме дали нещо на света: 10 от НАЙ-ГЕНИАЛНИТЕ открития на българи

Българите, освен с киселото зеле и чушкопека, сме дали много на света. Да, де, и киселото мляко, и първият компютър, и кирилицата.

Не че ни трябват повече поводи да се тупаме в гърдите и да викаме „Булгар, Булгар“, но да ви кажа честно – имаме с какво да се гордеем.

Разбира се, българинът има много недостатъци, той все си мисли, че той може да надцака, ама и очаква и другите да го цакат. Добре че в миналото е имало няколко по-находчиви и предприемчиви наши сънародници, които не са се посвенили да дадат нещо на света – ей така, и ние да ги открехнем в някои неща чужденците.

Ето списък с най-значимите български открития:

№1 Космическа храна – през 2021г. България в космоса стана много viral тема, след като Слави Трифонов обеща да праща българи в Международната космическа станция. Булгаристанци му се смяха, но принципно не е лошо и ние да сме сред развитите страни, които имат и космически програми, нали?! България има своя принос и за космоса. Ние сме третата държава, която е хранила космонавтите след САЩ и СССР. Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.

№2 Българин е открил и най-отдалечената планета, известна на астрономите до този момент – тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е проф. Димитър Съселов, понастоящем преподавател в Харвард. Нарича се OGLE-TR-56b.

№3 Шестият сърдечен тон – известен в медицината като „тон на Митев“. Откритието е направено от българския кардиоревматолог Иван Иванов Митев през 1973 г.

№4 Момичета, ако пиете противозачатъчни, да знаете, че трябва да благодарите на д-р Карл Джераси, родом от България. През 1951г. той е един от откривателите на progestin norethindrone, което в последствие се превръща в първото противозачатъчно хапче.

№5 Телефонният секретар пак е дело на българин – на Асен Йорданов през 1951 г. Същата година пак Асен Йорданов изобретява касетофона. За по-младите – това е устройство, от което слушахме музика преди телефоните и YouTube.

№6 Алармата на колите пак е дело на българин. Система за защита на автомобил срещу кражба, е изобретена от Сава Никола, за която и получава патент през 1917 г.

№8 Летите джанти – изобретени от Ангел Балевски и Иван Димов, чрез метода леене с газово противоналягане, ползван и за оливането на високо якостни метални изделия.

№9 Автоматичната скоростна кутия – изобретена от Румен Антонов.

№10 Въздушната възглавница – изобретена от Асен Йорданов, като в началото е била за конструирана за самолети, но впоследствие е намерила приложение и при автомобилите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.