Какво представлява еднорогът и за какво му е девицата?

Всички сме виждали еднорог – в киното или на рисунки. Свързваме го с девиците, пред които той единствено се открива и за нас представата за него  е нещо почти тривиално, макар и да знаем, че това същество е измислено. Дали обаче е така и ако да, как се е стигнало до този мит? Винаги ли еднорогът е изглеждал като кон с рог на челото в представите на хората?

Според природонаучния музей в Ню Йорк най-старите писмени данни в Азия за него са отпреди 4 700 години и тогава еднорогът е бил виждан като същество тяло на елен, опашка на вол, многоцветна или люспеста козина, подобна на дракон, и с рог на челото.

Индската цивилизация (около 3300 г. пр. н. е. до 1300 г. пр. н. е.) в Южна Азия, която включва части от съвременен Афганистан, Пакистан и Индия, също ни е оставила изображение на това същество, вече като кон с рог. Учените обаче смятат че първообраза на този кон е изчезналото тревопасно животно тур, което е прародител на домашните говеда.

В Европа описанието на еднорога идва от Индия. Историкът Ктесий през 4 в пр. н. е. е записал описания на индийски търговци, като говори за „диви магарета“ с бяр цвят и цвете рот на челото. Изследователите смятат, че такова описание е на основата на сборни сведения за различни животни, включително носорози.

Описание на еднорог ни дава през 13-и век Марко Поло, който много е пътувал в Азия, но при него еднорогът е с голям черен рог, косми като на бивол и крака на слон, т. е. поразително напомнящ за индийски носорог и вероятно именно това животно и видял пътешественикът.

През Средновековието рог от еднорог е можело дори да бъде купен – той е бил дълъг над 2 метра и изтънявал плавно към острия връх. Всъщност става дума за рог от нарвал – вид северни кит, който не се среща често и затова рогът му може да бъде пробутан за каквото е необходимо, в случая – за рог от еднорог.  Рогът на нарвала представлява силно видоизменен зъб и го имат само мъжките. Той е опасно оръжие и от него са страдали и хората, които ловят нарвали. През Средновековието обаче тези животни са били слабо познати в Европа.

Еднорози има и в японската и в китайската митология. „Китайският“ еднорог име козина в 5 цвята и мек рог на челото, за разлика от европейския си братовчед с неговия дълъг и остър рог. Рогата на еднорозите са смятали за лечебно средство, а животните можели да откриват дали във водата има отрова.

Еднорозите не бива да бъдат бъркани с пегасите. Те нямат крила и не летят. Живеят в най-дивите и гъсти гори.

Залавянето на еднорог е било едно то най-трудните неща и той е можел да бъде примамен само от девственица. Той заспивал с глава в скута й и тогава ловците имали възможност да го хванат или да проверят дали има отрова в храната им. Не само еднорози може да се ловят така, но това е друга тема.

Днес най-подкрепено изглежда схващането, че еднорогът е създание на човешката фантазия, тъй като нито едно животно не си плича с него достатъчно, за да бъде обявено за негов първообраз.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.