Кола на Дявола: легендата за черната Волга

Кола на Дявола: легендата за черната Волга

Черната Волга е един от символите на Съветския съюз. Позната е на всички, които са живели в границите на СССР.

Докато се произвеждаше активно, черната Волга се считаше за турбо луксозен автомобил. Много хора тогава изобщо не можеха да си позволят да имат кола, а още по-малко да имат конкретно тази. Но за хората от Източна Европа тя е нещо повече от красива ретро кола и често участва в зловещи истории за убийства, отвличания и какво ли още не.

Embed from Getty Images

Историята на черната Волга е позната на много хора в Русия, Полша, Беларус, Украйна и останалите съветски републики. Тя беше особено популярна през 60-те и 70-те години на миналия век.

Легендата около Волгата е напоена с много кръв и драматизъм.

В онези години, винаги когато ставаше дума за изчезнал човек, в историята присъстваше черна Волга. Мнозина разказват, че за призрачен автомобил, обикалящ пустите, мрачни улици. След това черната Волга спира до случаен минувач, а от вътре някой пита за часа. Когато човекът се приближи до автомобила, вратата на Волгата се отваря и нищо неподозиращият човечец бързо е намъкван вътре.

Embed from Getty Images

Друга градска легенда разказва, че десетки деца са отвлечени с черни Волги.

Има и различни версии за това какви хора управляват колата на смъртта. Най-популярната теза е, че черната Волга се управлява само от агенти на КГБ. Други смятат, че от монахини и монаси, евреи или дори вампири! А според други, черната Волга е колата на самия Дявол.

А защо са отвличали хора? Легендата разказва, че всички отвлечени деца са вкарвани в лаборатории, където кръвта им се източва и след това се продава на черния пазар на араби или западняци, а според други версии – на елита на СССР.

Embed from Getty Images

Според друга версия, хората са отвличани за търговия на органи.

Дали тези легенди са верни, никой не знае.

Но причината да се разпространяват такива мрачни истории е ясна. По онова време черната Волга е основното превозно средство на комунистически и партийни служители. Мнозина изпитвали панически ужас дори само от шума на двигателя й, страхувайки се да не бъдат преследвани заради своите политически възгледи.

Embed from Getty Images

Често хора са отвеждани за разпит в полицейските управления не с друго, а с черна Волга.

Именно това е причината около черната Волга да се носят толкова мрачни легенди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.