На Коледа рожден ден има и Исак Нютон. Ето 10 факта за него

На 25 декември, освен рождението на Христос, по-прагматичните хора на Планетата честват рождението на Исак Нютон. Ето някои от най-интересните факти за един от най-великите учени на всички времена:

№1 Не харесвал доведения си баща

Нютон непрекъснато създавал списъци. Един от най-забележителните включвал всички грехове, които е извършил до 19-годишна възраст. Един от тях бил: „Заплаших майка ми и баща ми Смит, че ще изгоря къщата над тях”. Когато Смит предложил на майка му да се оженят, Исак бил само на 3 години и бил изпратен да живее при баба си.

№2 Не очаквали, че ще оцелее

Исак се родил 15 седмици по-рано. Майка му казвала, че като бебе можел да се побере в чаша.

№3 Онова с ябълката? Не се е случвало

Или поне не по начина, по който се разказва легендата. Вероятно знаете историята, че Нютон стоял под едно дърво, когато една ябълка го ударила по главата, след което той веднага направил заключението за гравитацията. Самият Нютон разказвал съвсем друга история – той си бил вкъщи и гледал през прозореца, когато видял как един плод пада от дървото.

№4 Бил пелтек

Други известни личности, които имали този проблем, били Аристотел, Мойсей, Уинстън Чърчил и Чарлз Дарвин.

№5 Роден е на Коледа

№6 Светът ще свърши не по-рано от 2060г.

Исак Нютон прекарал дълги години в изучаването на този въпрос

№7 Бил е гений, без съмнение, но не и добър политик

В годините, в които бил депутат в парламента, той говорил пред колегите си само веднъж и то, за да помоли някой да затвори прозореца.

№8 Кучето му подпалило офиса му. При пожара изгорели 20-годишни проучвания

Поне така казал самият Нютон. Някои историци смятат, че Нютон никога не е притежавал куче. Тя предполагат, че Нютон оставил прозореца отворен и вятърът съборил свещ, която запалила пожара.

№9 В края на живота си Нютон претърпял нервен срив и станал известен с ексцентричното си поведение

Но вероятно това не е по негова вина. През 1979г., при изследване на косата на Нютон, били установени големи количества живак, вероятно в резултат на всичките му алхимични експерименти. Но тази теория издиша, тъй като Нютон никога не оплешивял и не загубил зъбите си – два важни признака при отравяне с живак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.