Оръжията на боговете: говорят ли древните текстове за ядрена война преди хилядолетия?

Ядрена война в древността

В основата на всяка легенда стои зрънце истина. Ако е така, има някои много интересни зрънца, които променят представата ни за далечното минало на човечеството. Индуските Веди са пълни с фантастични истории за боговете, техните сили и епични битки, които се предполага, че са се разиграли отдавна. Тези индуски митове говорят за благородни богове, които се борят със злите сили, летящи плавателни съдове, наречени вимана, и … ядрена война? Учените смятат тези описания за алегории, но дали наистина става дума само за това?

Летящите апарати вимана, които са описани в древните санскритски текстове, са машини от различен мащаб. Думата “вимана” се превежда като „премерен“ или „преминаващ, прехвърлящ“ и това са машини, пилотирани от боговете. Подобно на колесниците от библейските текстове, най-вече онази, която се вижда във визията на Езекиил за колелото, тези летящи плавателни съдове се разкриват във всякакви форми и размери и пътували с различна скорост и на различно разстояние. Някои били сухопътни и морски превозни средства, докато други летели, понякога чак до Луната или по-нататък.

Летящите машини на боговете

Най-доброто описание за древните летателни машини вимана идва от “Вайманика шастра“, превод от началото на 20-ти век на много разкази за технологията вимана, открити в древните ведически писания. В него са дадени чертежи на редица технологии, включително източниците на гориво, използвани за тяхното захранване, въпреки че някои са объркващи.

На върха на всеки индуистки храм или пирамида може да се намери изображение на вимана и често те са заоблени, подобни на чинийки обекти, които според някои теоретици са превозни средства на извънземните. Ерих фон Даникен подчертава съвременните наблюдения, създали нашето възприятие за НЛО, които много приличат на виманите от древна Индия. Той също посочва, че изобразяването на Шива, летящ върху неговата птица Гаруда, лесно би могло да бъде примитивно описание на самолет или космически кораб. Гаруда е ила известна с хвърлянето на бомби, летенето до Луната и пренасянето на Шива на различни места в Слънчевата система.

Сн: Pixabay

Един превод на пасаж във ведическия епос “Махабхарата”, който описва вимана:

„Вимана разполагаше с цялото необходимо оборудване. Не може да бъде подчинена от боговете или демоните. И излъчваше светлина и отекващ с дълбок тътен звук. Красотата й завладява умовете на всички, които са я виждали. Вишвакарама, творецът на нейния дизайн и конструкция, я беше създал със силата на своята строгост и силуетът й, както този на слънцето, не можеше да бъде очертани лесно.”

Писанията говорят за кохортата на Кришна и епичния герой на Багхавад Гита, Арджуна, описвайки пътуване, което е предприел с вимана в небесата, където е видял хиляди въздушни колесници и друга масивна вимана, която е била седеметажна.

“Дрона Парва” – хроника на ядрената война?

Измежду най-озадачаващите истории на древните индуски веди е “Дрона Парва”, седмата книга в “Махабхарата”. Та описва подвиците на Дрона – войн, назначен за лидер на армия във войната в Курукшетра и последвалата му смърт в тази битка. Тази конкретна книга предоставя някои описания, които звучат зловещо подобно на ефектите от ядрената война.

Сн: Pixabay

Експлозии, които изравняват всичко със земята, животни крещят и умират, погълнати от пламъци, умиращи бебета на бременни жени и метална броня, която се топи върху кожите на воините – всичко звучи като резултат от ядрен взрив. В него се споменават птици, падащи от небето. Ужасът е причинен от един снаряд, зареден с цялата сила на Вселената, ярък като хиляда слънца.

„Видяхме в небето нещо, което ни се стори като маса от алени облачета, наподобяваща свирепите пламъци на пламтящ огън. От тази маса пробляснаха много пламтящи ракети и се разнесе страшен рев, като шума на хиляди бити едновременно барабани. И от нея паднаха много оръжия със златни криле, и хиляди гръмотевици със силни експлозии, и много стотици огнени колела ”

Embed from Getty Images

Бащата на атомната бомба, която беше хвърлена върху Хирошима и Нагасаки, Дж. Робърт Опенхаймер, сам цитира санскритската поема  “Бхагавад Гита“, казвайки:
„Сега станах смърт, разрушител на светове.“

Куриозно е, че Опенхаймер, който е разработил бомбата, също е специалист и по санскрит.

Някои сравняват неговата история с тази на Арджуна в “Бхагавад Гита”. Арджуна трябва да бъде убеден да се бие в битка, в която не иска да участва поради морална дилема, която напомня за колебанията на Опенхаймер при разработването на атомната бомба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.