Ползи и вреди от кокосовото масло

Ползи и вреди от кокосовото масло

В сезона на морските почивки, дългите и безгрижни дни на плажа, е време да поговорим за това как да хванем хубав тен. В аптеките има десетки мазила за предпазване от слънцето, за тен и прочее. Но има ли естествени продукти, с които да постигнете същото?

Сигурно сте чували за ползите от употребата на кокосово масло – консумацията му подобрява функцията на мозъка, понижава холестерола и дори помага за загубата на тегло. Кокосовото масло има много ползи и за кожата, което го превръща в предпочитана съставка за много козметични продукти.

Но може ли с кокосово масло да хванете хубав тен? Ето отговорите:

Прекарването на твърде много време на слънце, особено без никаква слънцезащита, може да увреди кожата ви, да причини преждевременно стареене и да доведе до рак на кожата.

Проучване, проведено през 2009 г. установи, че кокосовото масло има слънцезащитен фактор около 8. Изчислено е, че кокосовото масло блокира само около 20% от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Това не е достатъчно, за да предпазите кожата си от слънчевите UVA и UVB лъчи. Според експертите кожата ви се нуждае от слънцезащитен продукт с поне 30-ти фактор. Ако използвате само кокосово масло, кожата ви няма да е достатъчно защитена.

Така че, краткият отговор на въпроса добре ли е да използвате само кокосово масло за предпазване от слънцето, е не!

Какви ползи за здравето на кожата ви има кокосовото масло

Въпреки че не е препоръчително да разчитате само на кокосовото масло за защита от слънцето, то има други ползи.

Хидратира кожата

Хората, живеещи в тропиците, използват кокосово масло като овлажнител от векове. В проучване от 2018 г. изследователите установиха, че се забелязва значително хидратиране на кожата след използване на кокосовото масло в продължение на две седмици.

Противовъзпалително

Научно доказано е, че кокосовото масло има противовъзпалителни свойства, особено при специфични кожни състояния. Хората, които използват кокосово масло съобщават за значително подобрение на кожните си свойства.

Антимикробни свойства

Кокосовото масло може да убие вредните микроорагнизми. Лауриновата киселина в маслото съдържа монолаурин, който помага за разграждането на мембраната на покрити с липиди бактерии. Кокосовото масло може да убие патогени по кожата, включително бактерии, вируси и гъбички.

Помага за заздравяване на раните

Някои изследвания показват, че антимикробните свойства на кокосовото масло могат да помогнат за по-бързото зарастване на рани.

Кокосовото масло има много полезни свойства за кожата ви, но със сигурност не бива да се доверявате само на него за защита от горещите слънчеви лъчи на плажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.