Рай на земята: 10 НЕВЕРОЯТНИ ФАКТА за Несебър

Здравейте, скъпи приятели. Днес ще ви заведа на едно от най-любимите ми места в България. Мястото, на което всяка година се връщам. Мястото, съчетало в себе си всичко – море, култура, слънце. Несебър.

Ето 10 факта за това райско място.

№1 Несебър е един от най-старите градове в Европа.

В края на 6 в. пр. Хр. в селището пристигат първите гръцки колонисти – дорийци по произход. Много бързо градът се разраства – строят се пътища, крепостна стена, оформят се жилищни квартали. Строят се храмове, театър и какво ли още не. Основен занаят е металообработването. Градът се назовава Месамбрия. Той се превръща в оживен икономически и културен център.

Сн.: Несериозно

През годините Несебър е бил част и от Римската, и от Османската империя, но винаги е бил важен.

№2 Полуостровът е само 850 м. дълъг и 350 метра широк

Но в началото си е бил по-голям. Загубил е близо ⅓ от територията си, която е попаднала под-вода. Днес може да се видят части от крепостни му стени под водата на по-малко от 100 м от брега.

№3 Несебър някога е бил остров

Някога е бил остров, но днес вече е полуостров, свързан със сушата с 400-метров провлак, в средата който се издига символът на града – старата Вятърна мелница, за която ще говорим след малко.

№4 Много църкви на малко територия

И след като знаете колко е голям полуострова, колко църкви според вас може да побере?

По предположения, църквите строени на това малко парче земя са над 40, от които само половината официално открити и консервирани. По-запазените от тях са превърнати в галерии, а действаща е само една – “Св. Богородица”.

№5 Вятърната мелница има три етажа

Пред камера: Който е да дойде в Несебър, със сигурност се е снимал пред вятърната мелница.

Глас зад кадър: Построена е по време на Османската империя между 17 и 18 век. Каменната й основа е остатък от църква от Византийския период. В мелницата има 3 етажа.  На първия се е съхранявало полученото брашно. На вторият етаж е живеел мелничарят, а на третият е бил работното му помещение.

Сн.: Несериозно

№6 Мелницата има само декоративна цел

Въпреки старинния си вид, тази мелница никога не е работила.

Истинската мелница, е функционирала тук до 1929 година, когато е разрушена от земетресение и буря. Изградена е отново през 1944г.

№7 Каменната вятърна мелница е също толкова красива

Ще я намерите на северния бряг на полуострова до останките на Базиликата.

Огромният корпус на мелницата е правилен цилиндър с масивни стени, зидани от камъни, вадени от морето. Приземният етаж е служил за склад. До втория етаж се стига по масивна стълба от дъбови трупи. Работното помещение на мелницата е разположено но третия етаж. Тук в средата седят още запазени воденичните камъни, а отчасти и механизма, с който е била използвана силата на вятъра

Сн.: Несериозно

№8 Бреговата ивица е дълга 50 км.

Има достатъчно място да се излежавате по красивите златни плажове.

Българското крайбрежие на Черно море е дълго 354 км. Това означава, че Несебър съставлява 1/7 от бреговата ивица на страната.

№9 Легендата за нос Емине

Носът представлява почти 60-метрова отвесна скала, заобиколена от стотици малки подводни скали, които се простират на 250 метра в морето. Затова и рибарите го заобикалят от далеч. А как знаят къде е? Благодарение на морския фар.

Легендата разказва, че някога пазач на фара бил стар моряк, който живеел тук с единствената си и много красива дъщеря. Тя расла на воля – плувала, карала лодка, ловяла риба. Суровото море я направило силна и смела. Веднъж, в страшна буря, тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Морякът се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но забравил дадената дума. От сутрин до вечер, застанала на носа, девойката чакала своя любим. Накрая, обезумяла от отчаяние, се хвърлила в морето и вълните станали пурпурночервени.

№10 Пясъчните дюни са защитени

Пясъчните дюни са 5 на брой, в землището на гр. Несебър, с обща площ около тях 10 ha.

Върху тях растат изключително редки храстови, цветни и тревни видове. Някои от тях вече са в Червената книга на България.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.