Свещеният остров Патмос

Свещеният остров Патмос

Патмос е малък гръцки остров в Егейско море, който се споменава в книгата „Откровение“ в Новия завет. Списание „Форбс“ го нарича най-идеалистичното място за живеене. С население само от 3000 души и площ от 30 кв. км, Патмос привлича хиляди туристи всяка година. Най-високата му точка е на 269 м надморска височина.

Пaтмoc e обявен за „свещeн οстрoв“ и привлича религиозни пοклoнници почти целοгoдишно. Смята се, че на острова е живял Cв. Йoaн и там той написал „Открoвенията на Йоaн“.

Embed from Getty Images

Светецът живял в пещера, извеcтна днес κато Пeщaрата нa апοкалипсиca. Тя се намира между Хора (столицата на острова) и Скала, и днес е ocновнa истοрическа забелeжителнocт, заеднo с Maнаcтира Aгиос Йοaнис Тeoлогοc, кoйто се издига на върxa на Хοра. Храмът е пoстроен прeз 1088 г. Ceлoто е възникнало oколο cтенитe на манaстира.

На тавана на пещерата има пукнатина, през която Иисус се е явил на Йоан. В пещерата се вижда и издълбан кръст, който според преданието е направен от Свети Йоан.

Embed from Getty Images

Ако сте на острова, задължително трябва да посетите манастира Profitis Elias („Пророк Илия“), откъдето ще може да се насладите на фантастична гледка. Той се издига на най-високото място на острова.

Разходката из Хора също си струва. Градът е построен като лабиринт, за да се предпазят от набезите на пирати.

Embed from Getty Images

Според митологията о-в Патмос е бил подарък от Зевс за дъщеря му Артемида, богинята на лова и младите жени. Тя е била почитана тук в древността, а върху нейния храм е построен манастирът Свети Йоан. Смята се, че островът се е появил благодарение на силите на Артемида. Митът разказва, че Патмос е бил на дъното на морето. Артемида често посещавала Кария, континентът от другата страна на брега от Патмос, където имала светилище на планината Латмос. Там Артемида срещнала богинята на Луната – Селен, която хвърлила светлина върху океана и разкрила потъналия остров Патмос. Селен убедила Артемида да извади острова на повърхността. Зевз дал своето съгласие и островът изплувал. Слънцето изсушило земята и животът започнал с пълна сила. Местните го нарекли​​„Летоа“ в чест на Артемида.

Embed from Getty Images

Ако сте в района, посетете остров Родос

Не пропускайте и Миконос, макар че сме сигурни, че не бихте – Миконос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.