Съществувала ли е на Земята цивилизация преди човешката?

Земята е единственият свят, за който знаем със сигурност, че приютява живот. Сред всички живи същества на нашата планета Homo sapiens е единственият известен вид, който някога е развивал напреднали технологии. Така ли е, наистина?

Учени от Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА и Университета в Рочестър вече подложиха на критичен поглед аргументите, че нашата е единствената напреднала цивилизация, съществувала някога на Земята.

Наистина ли знаем, че сме били първият технологичен вид на Земята?“, пита Адам Франк, професор по физика и астрономия в Рочестър и съавтор на статията “Силурската хипотеза“ /2018/.

Публиацията разглежда възможността за отдавна изчезнала цивилизация на рептилиите, спомената за първи път в ТВ шоу.

Имаме индустриално общество само от около 300 години, но на сушата има сложен живот от близо 400 милиона години” – казва ученият.

По думите му ако хората изчезнат сега, всяка бъдеща цивилизация, която може да възникне на Земята след милиони години, би се затруднила в разпознаването на следите от човешката цивилизация. Аналогично, ако някоя по-ранна цивилизация е съществувала на Земята преди милиони години, може да имаме проблеми с намирането на доказателства за това.

Сн: Pixabay

Откриването на артефакти със сигурност би било най-драматичното доказателство за „силурска“ цивилизация на Земята, но Франк се съмнява, че някога ще намерим нещо подобно. Той подчерта, че нашите градове покриват по-малко от един процент от повърхността и всички подобни градове от по-ранна цивилизация биха били лесни за пропускане от съвременните палеонтолози.

„И никой не трябва да разчита на намирането на юрски iPhone; няма да издължи милиони години, Gorilla Glass или не“ – предупреди ученият.

По-добра възможност е намирането на вкаменени кости, но ако друг напреднал вид е ходил по Земята преди милиони години, би било лесно да не забележим вкаменените им скелети, ако са имали такива. Съвременните хора съществуват само от 100 000 години тънка частица в огромните мащаби от време на фосилизираните находки.

След тези съждения Франк и Гавин Шмид, климатолог в „Годард“ и съавтор на статията, се фокусират върху възможността за намиране на химически реликви от древна земна цивилизация.

Те предлагат обръщане към пластмасите и другите дълготрайни синтетични молекули, както и радиоактивните отпадъци (в случай, че фракции от древни гущери са водили атомна война). В нашия случай технологичното развитие е придружено от широко изчезване и бързи промени в околната среда, така че това също са червени маркери.

Няколко подозрително внезапни геоложки събития през последните 380 милиона години привличат вниманието, но изследователите заключават, че нито едно от тях не отговаря неопровержимо на “технологичен” профил. Франк призовава за повече изследвания, като например да се проучи как съвременните индустриални химикали продължават да съществуват в океанските утайки и след това да види дали можем да намерим следи от подобни химикали в геоложките „записи“.

Сн: Pixabay

Той твърди, че по-задълбоченото разбиране на човешкия отпечатък върху околната среда също ще има практически последици, помагайки ни да разпознаем по-добри начини за постигане на дългосрочен баланс с планетата, за да не се окажем утрешният забравен вид. Има и по-далечни идеи за намиране на знаци в “силурски стил:

Можете да опитате да погледнете Луната казва Франк Лунна археология.”

Луната е предпочитана цел на астронома от държавния университет в Пен Джейсън Райт, един от шепата други изследователи, които сега прилагат сериозно научно мислене към възможността за технологични цивилизации от човешкия свят. Той се надява на екзотичната възможност такава цивилизация да е била космическа. Ако е така, артефакти от тяхната технология или техни следи могат да бъдат намерени и другаде в Слънчевата система

Райт предлага да се търсят такива артефакти не само на лунната повърхност, но и на астероиди или погребани на Марс. На такива места обектите теоретично биха могли да оцелеят стотици милиони или дори милиарди години.

Намирането на технически „подписи“ в космоса е изключително трудна работа, но Райт твърди, че усилията си заслужават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.