Цивилизацията ни се срива около 2040 година? Ново проучване потвърждава опасността

Краят на нашата индустриална цивилизация, каквато я познаваме, е предвидено да се случи през 21 -ви век, според проучване на изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT), направено през през 70 -те години. Проучването и неговите прогнози бяха подложени на остри критики по онова време, но новите изследвания показват, че досега са били зловещо точни.

През 1972 г. екип от учени от Масачузетския технологичен институт публикува статията, наречена „Границите на растежа: доклад за проекта на Римския клуб за затрудненото положение на човечеството“. Новото изследване, публикувано в Yale Journal of Industrial Ecology, прави извода, че предишното проучване е доста точно.

Ако случаят е такъв, това би означавало, че можем да видим края на нашата индустриална цивилизация до 2040 г. Изследователите обаче смятат, че залезът може да бъде спрян, ако не използваме прекалено много ресурсите си и да променим курса.

Авторът на изследването Гая Херингтън каза в съобщението за работата си:

В крайна сметка книгата, която представя този световен модел, беше бестселър през 70 -те години и досега щяхме да имаме няколко десетилетия емпирични данни, които биха направили сравнението смислено. Но за моя изненада, не успях да намеря скорошни опити за това. Затова реших да го направя сама.“

Изследователката работи като водещ специалист по устойчивост и динамичен анализ на системата в счетоводната компания KPMG. Нейното проучване за „края на цивилизацията“ е проведено като част от магистърската й дисертация в Харвард.

Все още няма място за паника. Херингтън подчерта, че нейното проучване не се опитва да каже, че човечеството ще престане да съществува през 2040 г., но начинът ни на живот може да се промени завинаги.

Тя заяви, че „икономическият и индустриален растеж ще спре, а след това ще намалее, което ще навреди на производството на храни и стандарта на живот … по отношение на времето сценарият BAU2 показва рязък спад, който ще настъпи около 2040 г.“.

BAU2 е сценарий, който се отнася до „бизнес както обикновено“ – нещо, което Херингтън не съветва да продължава.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.