10 любопитни факта за кафето

Има хора, които започват деня си с гимнастика, топла вода и усмивка. Има и нормални хора, които го започват с кафе. Не, сериозно – какви са тези хора, които не пият кафе сутрин?

Това сигурно е тема на друг разговор. Кафето е една от любимите напитки в света и милиони хора й се наслаждават всеки ден. Единствената по-популярна напитка е водата. Самият Томас Джеферсън нарича кафето „любимата напитка на цивилизования свят“.

№1 Кафето е открит от козар в Етиопия

Все още не е ясно от къде точно идва кафето, но легендата гласи, че стимулиращите ефекти на плодовете на кафето са случайно открити от козар. Той забелязал, че козите му са особено енергични, когато пасат от плодовете на определено дърво. Набрал малко от дървото и го дал на игумен, който приготвил напитка от плодовете, благодарение на която стоял буден по цели нощи, позволявайки му да се моли по-дълго. Информацията за специалното зърно бързо станала популярна сред монасите.

Embed from Getty Images

№2 Има три различни тренда в кафето

Има три различни тренда кафе, които определят еволюцията на начина, по който хората са консумирали напитката. При първата вълна кафето беше евтина и достъпна стока. Тогава всички напитки с кафе имали еднакъв вкус.

Втората вълна е белязана от появата на кафенетата, където се появили с напитки с различни аромати и вкусове, които добавили нова стойност на напитката.

Embed from Getty Images

При третата вълна се обръща повече внимание на начина на изпичане на зърната кафе. То се превръща в изкуство. Благодарение на печенето вкусът на зърната се променя.

№3 В нормалното кафе има повече кофеин, отколкото в една доза еспресо (подчертавам ЕСПРЕСО – няма К)

Когато става въпрос за съдържанието на кофеин, в 30гр. еспресо има 40 милиграма срещу 10 милиграма в 30 гр. Обикновено каге. Въпреки това размерът на „порцията“ наклонява везните. Двойна доза еспресо – от 60гр. – съдържа 80 милиграма кофеин. Докато чаша обикновено кафе от 340 гр. Съдържа 120 милиграма кофеин.

№4 Каква е разликата между сортовете кафе

Има два основни вида кафе, които могат да се открият на пазара – арабика и робуста. И сигурно като сте ходили в магазините сте се чудили каква е разликата.

Робуста се разглежда като вид кафе с по-ниско качество, характеризиращ се с „неутрален до суров“ вкус и по-високо съдържание на кофеин. Зърната арабика се различават значително по вкусови характеристики и дават по-нюансирани вкусове, но са по-трудни за култивиране.

Embed from Getty Images

Родината на Арабика е Етиопия и това е най-старото кафе, култивирано по тези земи. Този сорт е открит в Заир през 19 век. Арабика се отглежда при надморска височина между 600 до 2200 метра и при температура в рамките на 15 до 24 градуса. Робуста пък вирее при надморска височина до 800 метра и при по-топъл и влажен климат – между 24 и 36 градуса, което го прави по-капризен сорт.

Разлика има и в кафеените зърна – тези на Арабика са малко по-едри и с елипсовидна форма, докато при Робуста зърната са по-дребни и кръгли.

Зърната Арабика правят кафето ароматно и с интензивен вкус. На зърната Робуста пък се дължи любимият каймак.

№5 Бразилия е най-големият производител на кафе в света

Освен това голяма част от кафето, което идва от Бразилия, е сорт Арабика.

Embed from Getty Images

№6 А Финландия е най-консумиращата страна

На глава от население се падат по 12 килограма кафе годишно, което превръща Финландия в най-големия потребител в света. Второто и трето място се падат на Норвегия и Исландия. САЩ се нареждат на 26-то място.

№7 Малки фермери произвеждат 80% от кафето в света

Може да се изненадате, като се имат предвид механизираните и високоефективни производствени методи на страни като Бразилия и Виетнам, че по-голямата част от световното производство на кафе се осъществява от 25 милиона малки ферми. Голяма част от работата по събирането на реколтата, сушенето и ферментирането на кафените зърна се извършва на ръка и с голямо внимание, за да се направи възможно най-доброто кафе.

Embed from Getty Images

№8 Кафето има много ползи за здравето

Заради високите си нива на антиоксиданти и полезни хранителни вещества в кафето като рибофлавин, магнезий и калий, кафето може има много ползи за здравето, включително подобрява метаболизма, увеличава потенциала за изгаряне на мазнини. Може също така да намали риска от диабет тип 2, Алцхаймер и някои видове рак. Въпреки това, текущите изследвания продължават да изследват тези ползи.

№9 Най-скъпото кафе в света

Копи лувак или известно още като кафе от котешки изпражнения, има уникален производствен процес. Кафеените зърна се изяждат от цибет (подобно на котка животно), което живее в Индонезия. Цибет обича да си похапва кафеени зърна направо от дървото, но поглъщайки ги, те не винаги могат да бъдат разградена от стомашните сокове на бозайника. Това води често до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното. След като „свършат №2“, фермерите събират изпражненията, измиват, изсушават, сортират и пекат зърната. Идващото от животински изпражнения кафе е учудващо сладко и не се нуждае от допълнително подправяне със захар. То не горчи, има изключително приятен аромат и киселинността му е нулева. Една чаша от това кафе струва $100 на чаша.

Embed from Getty Images

№10 Кафеените зърна всъщност са семената на плода на кафето

Зърното на кафето всъщност е семето на яркочервен плод. Вкусът на тези тръпчиви плодове е описван като мек, меден, сладък, дори е оприличаван на вкуса на прасковата и динята. Растението кафе е вечнозелен храст, принадлежащ към рода “Coffea”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.