10 невероятни факта за Кушадъсъ (СНИМКИ)

10 невероятни факта за Кушадъсъ

Туристите посещават Кушадъсъ по много причини, но най-вече заради невероятната природа, лазурните брегове и чистото море. Турският град обаче е познат и със своята лечебна кал – смята се, че може да се подмладите с пет години само за десет минути.

1.       Кушадъсъ се намира на около 90 км южно от Измир. Градът е един от най-популярните курорти на брега на Егейско море. Името му означава Птичи остров. Причината за наименованието на популярния курорт се крие на няколкостотин метра навътре в морето – малък каменен остров, чиято форма наподобява глава на птица.

Embed from Getty Images

2.       В миналото Птичият остров е имал важна функция за отбраната на сушата – на него са били разположени военни бази на османците и венецианците. Днес пък има важна функция за развитие на туризма, като една от основните забележителности на Кушадасъ. До него вече не се стига по море, а по специален мост.

Embed from Getty Images

3.       Една от забележителностите на Кушадъсъ е Кервансараят. Той е построен от Йокюз Мехмет Паша, който е бил везир по време на управлението на османския султан Ахмет I. Днес е превърнат в хотел.

Embed from Getty Images

4.       В Кушадасъ има над 900 хотела и места за настаняване. Летният сезон започва в началото на юни. Градът има население от около 70 000 души. През летните месеци градът се посещава от около 500 000 туристи от цял свят.

Embed from Getty Images

5.       Градът е лесно достъпен целогодишно по въздух, вода и суша.

Embed from Getty Images

6.       Културно-историческото наследство от времето на древна Гърция, близостта до Ефес, атрактивните екскурзии са само част от допълнителни атракции, които градът предлага на своите посетители. Ефес е древен и добре запазен древногръцки град само на 30 минути с кола. Тук можете да посетите една от най-запазените библиотеки от древността (Библиотеката на Целзий). Трябва да опитате бира Ефес и така наречения сладолед Мадо, докато сте в Ефес.

Embed from Getty Images

7.       Кушадасъ има типичен средиземноморски климат с топло лято и мека зима, така че туристическият сезон продължава дълго. Бистрото синьо море и изобилието от плажове (7 големи и дълги пясъчни плажа) и заливът са символите на града. Най-известните плажове са: Long Beach (20 км), Ladies Beach (2 km), Kustur Beach (4,5 km) и Pamucak Beach (12 km). В ясен ден е възможно да видите гръцкия остров Самос, който се намира на малко повече от час път по море.

Embed from Getty Images

8.       В центъра на Кушадасъ има пазар, където ще може да се докоснете до ориента с пълна сила. Пазарът работи до късно през нощта. Пълен е със сергии, магазини и улични търговци, предлагащи разнообразни стоки (текстил, кожа, чай, килими, подправки и други). Тук може да опитате т. нар. „улична храна“ и сладкиши от бадеми, лешници, шам фъстък.

Embed from Getty Images

9.       Освен споменатия Ефес, в околностите на града има известни древни исторически паметници: Хиераполис (Памуккале), Дидима и Милет, къщи на Богородица, които можете (по желание) да посетите.

Embed from Getty Images

10.   Памуккале се намира на около 190 км от Кушадасъ. На върха на Памуккале се намира древният град Йераполис, като и двете са в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО. В падината на река Мендерес има множество земетресения, вследствие на което са се образували множество минерални извори. В тях се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Той прилича на замръзнал водопад. Изключително красиво място, посещавано от Клеопатра в древността.

Embed from Getty Images

 

Посетете Миконос 

Ако не сте ходили, отбийте се и до Родос

Минете и през свещения остров Патмос 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.