10 невероятни факта за пчелите

Казват, че всяко живо същество има своята мисия. Но пчелите определено са най-полезната единица в обществото. Пчелите са едни от най-удивителните насекоми. Без тях светът не би могъл да съществува.

Нужни са 12 пчели, за да направят една лъжичка мед. Малко под 1 200 пчели правят един килограм мед, като за целта трябва да „посетят“ над 2 милиона цветя. За целта те изминават 88 513 км. разстояние, което е все едно да обиколят Земята два пъти.

Ето някои от най-странните факти за пчелите:

  1. Една трета от човешката храна идва благодарение на опрашването на пчелите.

Embed from Getty Images

  1. Повече от 80% от растенията на Земята са били опрашени от пчели.

Embed from Getty Images

  1. Пчелите имат дълги езици, наподобяващи сламки, които се наричат хоботи, чрез които изсмукват нектара от цветята.

Embed from Getty Images

  1. Пчелите работнички живеят само шест до осем седмици.

Embed from Getty Images

  1. Пчелите напускат кошерите си само когато е слънчево. Падащите дъждовни капки понякога може да са по-големите от пчелите.

Embed from Getty Images

  1. Пчелите имат два стомаха – единият се използва за смилане на храната, а другият е за нектара, който събират, за да занесат обратно в кошера.

Embed from Getty Images

  1. Обонянието на пчелите е 100 пъти по-силно от човешкото. Благодарение на изострените си сетива, пчелите откриват цветния прашец и некрат. Някои изследователи ескпериментират с пчели, за да откриват тумори при хората.

Embed from Getty Images

  1. Пчелите имат пет очи – две покриват голяма част от главата им, а между тях и над тях има трима малки очи, които дават информация за осветеността.

Embed from Getty Images

  1. Мозъкът на пчелата е с размерите на сусамово семе, но пчелите имат забележителни спомени и бързо научават нови неща.

Embed from Getty Images

  1. Пчелите танцуват, когато намерят идеалния източник на нектар, за да предупредят другите пчели в кошера. В зависимост от разстоянието, на което се намират, изпълняват различни танци. Ако източникът на нектар е на по-голямо разстояние от едно футболно игрище, танцуват във формата на осмица. Ако е по-близо, танцуват в кръг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.