10 НЕВЕРОЯТНИ ФАКТА за Теракотената армия

Преди почти 50 години, през 1974г., в околностите на град Сиан в източната китайска провинция Шанси, петима селяни попадат на невероятна находка. Докато копаели кладенец върху голям плосък хълм в покрайнините на планината Лишан, те се натъкнали на масивна керамика. Градът е бил столица на 11 императорски династии в миналото. Затова и селяните веднага сигнализират на властите за находката си. Отзовалите се на място археолозите откриват заровена в земята армия, с над 6 000 статуи на войници в реални размери.

Ето някои от най-интересните факти за тази невероятна находка.

Embed from Getty Images

№1 Кой е създал „армията“

Цин Шъхуан, основателят на династията Цин, бил първият китайски император.

След продължилата 200 години гражданска война, наречена Период на воюващите държави, Цин Шъхуан се явил като обединител на народа. Той успял да укрепи държавата – въвел централизирано правителство и обявил Сиенян за столица.

Неговото управление датира от 221 до 207г. пр. Хр.

Embed from Getty Images

№2 По негово време Китай процъфтява

Стабилността на управлението му дало възможност на Китай да постигне огромен напредък в политически, икономически и културен аспект. Включително бил въведен единен стандарт на писане. Били изградени пътища и канализация, напредък се отбелязал в най-различни занаяти, в това число и при обработката на желязо. Въведени били стандартни мерки за тегло и височина.

Embed from Getty Images

Именно по времето на Цин започнало строителството на Великата китайска стена.

№3 Изключително жесток владетел

Въпреки всичко това, императорът се прочул със своята жестокост. Той наредил да бъдат убити учени, чиито идеи се различавали от неговите.

Цин не се интересувал особено и от живота на хората, ангажирани в строителството на мащабните инфраструктурни проекти.

Много от работниците загубили животите си по време на работа, други били убити, за да бъде запазена тайната за местоположението на новата гробница.

Embed from Getty Images

№4 Войниците пазят мавзолея му

Един от най-запомнящите се проекти на императора бил масивният мавзолей, който построил за себе си до древния град Сиан.

Гробницата на императора „охранявали“ 6000 теракотени войници в реален размер.

Всички фигури от Теракотената армия били с реален размер. Войници, коне и колесниците били поставени в мавзолея на императора, за да го пазят в отвъдния му живот.

№5 Мавзолеят строили 700 000 войници

Историците вярват, че около 700 000 работници са били ангажирани за изграждането на мавзолея.

Но досега археолозите са проучили едва 20 кв. километра от него. Колко точно е голям, не е ясно.

Embed from Getty Images

№6 Находките

Открити са над 8 000 войници, много колесници, пирамидална могила, гробницата на императора, дворец, складове и конюшни.

№7 Теракотената армия

Освен в първата камера, в която намерили 6000 войници, учените намерили и втора, в която имало кавалерийски и пехотински единици. В третата камера били намерени каменни високопоставени офицери, както и колесници.

Археолозите намерили четвъртата камера празна и предположили, че не била завършена, докато императорът бил жив.

№8 Всеки войник има различни черти на лицето

Всички фигури са създадени по матрица. И макар че ръцете на всички са еднакви, учените са установили 8 различни форми на главите им.

Археолозите обаче предполагат, че след изливането по калъпа, майсторите са преправяли лицата им. Всеки един теракотен войник имал уникални лицеви черти.

Embed from Getty Images

Статуите били направени с ювелирна точност и удивително старание. Сред тях има не само китайци, но и монголи, уйгури, тибетци и много други народности. Височината на статуите е 1,90-1,95. Тежестта им – около 135 килограма.

Готовите фигури били изпичани в огромни пещи при температура 1 000 градуса. После най-добрите художници ги оцветявали в естествени цветове в съответствие с таблицата на ранговете.

Всички  воини били обърнати с лицата си  на изток.

№9 Те държат необикновени оръжия

По време на разкопките, археолозите открили 40 000 бронзови оръжия, включително арбалети, стрели и копия.

Дори след повече от 2000 години, те били запазени в изключително добро състояние, благодарение на защитното хромиране (привидно модерна техника, използвана в Европа за първи път през 1937г. и  в САЩ 1950г.), което разкрива сложността и напредъка на древната китайска металургия.

Embed from Getty Images

№10 Гробницата още не е разкопана

Близо 50 години след откриването на мавзолея, учените все още не са изследвали всичко. Разкопан е по-малко от 1% от гробницата на императора Цин.

Причината – има риск за здравето на учените. В земята под гроба на императора са установени големи количества живак.

Embed from Getty Images

През 2005г. екип, воден от китайския археолог Дуан Чунгбо иззел повече от 4000 мостри от глинената гробница. Всички те били положителни за наличието на живак.

Затова дебатът дали изобщо трябва да се изкопае гробницата или да се защитят хората, които работят на терен, продължава и до днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.