10 от най-НЕВЕРОЯТНИТЕ факти за остров Св. Анастасия (СНИМКИ)

На 6 и половина километра от Бургас, на около 30 минути с корабче, се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие – Света Анастасия. Това е едно от най-магичните места, които може да посетите в България.

Островът се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето.

Днес до острова се стига с туристическо корабче от Бургас. Там ще намерите лекарна, предлагащи чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти.

Ето няколко чудновати факти за остров Света Анастасия:

1.Островът е много малък – той се простира само на 9 000 км/метра площ  и е висок 12 метра. Най-високата му точка е 17 метра над морското равнище. За да обиколите острова ще са ви нужни само 15 минути. Дълъг е около 190 метра, а в различните си части е широк между 70 и 90 метра.

2.Почти целият остров е обкръжен с риф, който в южния си край е широк 1,5 метра, а дълбочината му е 5 метра. В близост до северния и източния бряг има надводни камъни, около които дълбочината рязко намалява.

3.Има сведения, че на острова е имало хора още в периода 4-6 век. Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания, проведени през 1973 г. Но островът за първи път е нанесен върху картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през последното десетилетие на 17 век. 

4.Името си островът дължи на Света Анастасия Фармаколитрия. Родена в Рим в благородническо семейство, Анастасия била насила омъжена за сенатор Помплий.

За да запази девството си, тя се престорила на неизличимо болна и не допуснала близост със съпруга си. Помплий подложил съпругата си на унижения и обиди. Скоро загинал и Анастасия останала вдовица. Тя започнала да използва богатството си за облекчаване на страданията на затворените в тъмниците християни.

Пътувала от град на град и навсякъде утешавала затворените си единоверци, лекувала ги, осигурявала им храна, а когато можела заплащала богато на тъмничарите за освобождаването им. Постепенно тя изучила до най-големи тънкости лекарския занаят и станала легендарна лечителка. Загинала трагично, защото не се отказала от вярата си.

5.На остров Св. Анастасия се намира Фармакологията – единствената островна обител в България, която се е запазила до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но сега от тях има само археологически останки. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от 15 век.

6.През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. Причината според някои е легенда, че на острова има съкровище, заровено от загинал пират.

Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес.

Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания – Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах.

7.Смята се, че островът е магически. Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо. Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.

8.Църковната обител просъществува до 1923 година, когато манастирът е превърнат в затвор. Там са заточени 132-ма комунисти и земеделци.

Трудната поддръжка на островния затвор принуждава правителството да прехвърли затворниците в бургаския полицейски участък, а част от тях са освободени. След атентата в софийската църква „Света Неделя“ през април 1925 година, островът отново е превърнат в затвор.

На 29 юли 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей. Бягството им става причина островът да бъде преименуван след Втората световна война на остров „Болшевик“ и носи това име в продължение на 40 години.

9.През 1975 г. островът е електрифициран и водоснабден. Това е извършено от  Военноморските сили. В операцията през различни периоди участват 3 десантни кораба, както и 4 катера. Електрифицирането и водоснабдяването на острова се извърши по молба на кметството и тогавашното общинско ръководство на гр. Бургас. Тъй като обаче общината няма пари, операцията се извършва под формата на задачи от бойната подготовка на армията. Кабелите и тръбите са положени по дъното на морето.

10.Не можем да не споменем фарът, който в миналото е считан за един от най-мощните по българското Черноморие. Фарът е изграден от френска компания през 1889 г. Той бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и при добро време светлината му се виждала от 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.

Още снимки вижте в галерията:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.