10 удивителни факта за котките

Котките привличат хората от хиляди години. Трудно е да ги игнорирате, но те пък хич не се затрудняват да пренебрегват хората. Ама хич!

Ето някои от най-интересните факти за котките:

1. Котките и билките

Котките наистина копнеят за определени корени и билки, които произвеждат така наречените органични химикали на базата на терпеноиди.

Embed from Getty Images

Тези изкусителни растения привличат дори  най-безразличните котки. За домашните ви любимци тези растения са като наркотиците. Някой от тях са котешка трева и мащерка. Те са легални и напълно достъпни и се предлагат в магазините или лесно се отглеждат във вашата собствена билкова градина.

2. Очите на котките разкриват ловеца в тях

Учени от Калифорнийския университет изследваха очите на 214 различни сухоземни животни и разбраха, че формата определя много за начина им на живот, особено когато става въпрос за хищническо поведение.

Embed from Getty Images

Тези с вертикални зеници, като домашни котки, са склонни да чакат в засада плячката си. Цепнатите зеници осигуряват динамичния диапазон, необходим им зa да виждат при слаба светлина.

3. Котките прекарват 70% от живота си в сън

Ако смятате, че котките са прекарали голяма част от живота си в сън, прави сте. Те всъщност прекарват 70% от живота си в сън, което е около 13-16 часа на ден. Независимо дали тя остава на място или се мести на всеки няколко часа от леглото ви, вашата котка прекарва значителна част от деня си в сън. Няма съмнение, че това е едно от любимите й занимания.

Embed from Getty Images

4. По бързи от атлет

Докато вашата пухкава, добре разглезена котка се настанява на удобно място за третата си дрямка за деня e трудно да повярвате, че тя е супер спортист, който може да бяга по-бързо, да скача по-високо от всеки от нас.

Котките могат да се движат със скорост от  48 км / ч, което е по-бързо от световния рекордьор Юсейн Болт. Това е изключително полезно при ловуване, като оставя птиците и мишките  минимален шанс за бягство.

Embed from Getty Images

5. Котките не усещат вкуса на сладкото

Котките вероятно са единствените бозайници, които не могат да вкусят сладост.

Но те както лъвовете, тигрите и др. имат липса на аминокиселини в ДНК гена си, което не им позволява да преработват сладки вкусове. Дефицитът, ако може да се нарече така, може да е свързан с факта, че котките са предимно са месоядни животни.

Embed from Getty Images

6. От кога котките са домашни любимци

Древните египтяни са документирани като една от първите нации, които въвеждат котките в домовете си.

Embed from Getty Images

Това се случва преди около  4000 години. Този факт се разкрива благодарение на богатото  египетското изкуство, което се оценява и до днес. Смята се обаче, че гроб на котка, който е намерен в Кипър от археолози през 2004 г., е бил на цели 9500 години! Популярността им в древни времена е резултат от много по-практични цели от тези на днешните домашни котки. Например, котките не само са се възприемали като полезни за убиване на гризачи, но били считани за надеждни пазители, които отблъскват по-злобни животни като отровни змии др.

7. Котка е била в космоса

Въпреки че са сънливи същества, котките имат смели амбиции. През 1963 г. Фелисет е астрокотката, която изстрелва Франция в космическата надпревара.

Тя става първата котка, излязла в космоса. Фелисет не е обикновена котка, тъй като е избрана от 13 други, за да започне програмата за обучение на космически полети. Въпреки това, докато първите шимпанзета и кучета, които се впускат в космоса са станали известни, Фелисет е несправедливо забравена.

8. Поддръжка и чистота

Споменахме, че котките обичат да спят, но в 30% от живота си котките са будни, те прекарват около една трета от това време, за да се почистват и пазят козината си блестяща и мека.

Embed from Getty Images

Но има и оше нещо. Когато котките ближат лапите си и други части на тялото, всъщност стимулират притока на кръв, което има редица предимства. Този процес помага да регулират телесната си температура  както и да се отпуснат.Това може би е котешкия еквивалент на вана с мехурчета и запалени свещи.

9. Трицветните котки са женски.

По принцип не би трябвало да има мъжки трицветни котки, но съществуват. Те са изключения – странни генетични мутанти.

Сн.: Pixabay

И мъжките и женските котки могат да са в един или два цвята. Женските – дори в три. Затова не е необходимо да се чудите какъв е полът на трицветната котка – една на 2500 от тях  е мъжка, и в повечето случаи не може да има поколение, което се  дължи на особености в броя на хромозомите на животното.

10. Мяукане

Знаете ли, че котките мяукат главно на хората? Едно от изключенията са малките котета, които търсят майка си. Възрастните котки не мяукат обратно, макар че мъркат много.

Embed from Getty Images

Различните методи за комуникация, използвани от котките, включват пози, движения (включително „бързи, фини“ движения, които обикновено не се възприемат от хората), шумове и химически сигнали. Интересното е, че те умеят около 100 различни звука, които могат да използват, когато ‘говорят’ с нас, a Кучетата само около 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.