10 факта за НАЙ-ГОЛЯМАТА ядрена катастрофа в историята на човечеството

26 април 1986г. е денят, в който светът става свидетел на едно от най-големите бедствия в човешката история – аварията в атомната електроцентрала в Украйна – „Чернобил“.

Последствията от тази авария се усещат и до днес.  Атомната централа всъщност се казвала АЕЦ „Ленин”. Ето още 10 факта за този инцидент, които може и да не знаете.

Embed from Getty Images

№ 1 Инцидентът в Чернобил е оценен като седма степен по Международната скала за ядрени инциденти, което го превръща в най-голямото предизвикано от човека бедствие на всички времена.

Embed from Getty Images

№2 Радиацията след Чернобил е 100 пъти по-силна от тази, появила се след атомните бомбардировки над Нагасаки и Хирошима. А радиоактивният дъжд стигнал чак до Ирландия. Инцидентът причинил на Съветския съюз и Украйна щети за стотици милиарди долари.

Embed from Getty Images

№3 След експлозията повече от 10 дни в околността вилнеят пожари. Първите, които пристигат на мястото, са 100 пожарникари от Припят. Именно това са хората, които поемат най-голяма доза радиация. 31 от тях умират още там. 3. А пожарът е овладян с хеликоптери.

Embed from Getty Images

№4 Швеция е първата страна, която информира света за бедствието, тъй като украинското правителство решава да запази инцидента в тайна.

Embed from Getty Images

№5 800 000 мъже и жени рискували животите си, опитвайки се да ограничат щетите. 25 000 от са починали, а 70 000 са получили трайни увреждания. Двадесет процента от тях са се самоубили.

Embed from Getty Images

№6 Изненадващо, общият процент на смъртните случаи от рак и други последици за здравето, предизвикани от експлозията в Чернобил, е по-нисък от очакваното. 93 000 души са се разболели от рак и в последствие са починали.

Embed from Getty Images

№7 Много хора са се върнали по домовете си в засегнатите райони, само за да получат обещаното от правителството обезщетение. Почти 5 милиона души живеят в районите, които се считат за „замърсени”. Върху всяка ремонтирана къща в Чернобил има табела с името на собственика на имота.

Embed from Getty Images

№8 Голяма част от районите около централите обаче са обезлюдени, което е идеално за дивите животни, като вълци, елени, борби, орли и прочее. Радиацията предизвикала оцветяването на най-близката гора, която днес носи името „Червената гора”.

Embed from Getty Images

№9 Психологическите последствия от инцидента представляват най-големия здравен проблем в света. Много лекари в Източна Европа и СССР съветвали бременните жени да абортират, за да избегнат раждането на болни деца в резултат на радиацията.

Embed from Getty Images

№10 200 тона радиоактивни материали са все още в реактора. Но последният реактор на Чернобил е изключен през 2000г. Длъжностни лица казват, че може да отнеме 100 години, преди атомната централа да бъде напълно изведена от експлоатация.

Embed from Getty Images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.