10 факта за Черно море, които може и да не знаете

Българите сме изключителни късметлии. Освен невероятно красиви планини, имаме и уникално море.

Гмуркаме се в Черно море, за да научим част от тайните му:

1. Черно море е четири пъти по-голямо от България

Представлява 1/853 част от общата площ на всички морета и океани на планета. Най-голямата му дълбочина е 2245 м, а средната – 1271 метра. Водосборният басейн на Черно море обхваща площ около 2 500 000 кв. км с реки от два континента – Европа и Азия.

Embed from Getty Images

2. Черно море е вътрешно

Черно море е вътрешно море. То свързва два континента и е заобиколено от шест държави: Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Най-дълбоката му част достига 2 245 метра, тоест ако в най-дълбоката точка на морето се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м. над морското равнище.

Embed from Getty Images

3. Най-изолираното море

Черно море е най-изолираното от Световния океан море – свързано е с океаните посредством Средиземно море през протоците Босфор, Дарданели и Гибралтар.

Embed from Getty Images

4. Откъде идва името?

Интересна е историята за произхода на името на морето. Според някои, преди да бъде наречено „Черно“, то е било познато като „враждебно море“, най-вече заради наличието на диви племена по бреговете.

През вековете морето е било наричано по различен начин от отделните народи, но точно това название, което остава най-известното, се смята, че е дадено през Средновековието от турски моряци.

Embed from Getty Images

Има и други хипотези, предлагащи няколко причини за произхода на името. Според едно твърдение, бурите през зимата карали водата да изглежда черна и затова моряците го нарекли така. Друга теория изтъква, че потопените във водата предмети се покриват с черна утайка след известно време. Откриването на такива предмети може да е станало причина за това име.

5.Водата си е взела своето

Преди 15 000 години българският бряг се е простирал 60 км навътре в морето. Потъването се е случило постепенно.

Embed from Getty Images

6.Солеността на водата

Повечето океани и морета имат почти еднаква и твърде висока соленост (35). Черно море обаче се отличава с почти два пъти по-ниска соленост – 18%. Това е свързано с хидрологичните особености на Черно море и най-вече с формирането на водната му маса, нейната структура и динамика.

Embed from Getty Images

7. Черно море има странен състав

Водната маса на Черно море има особена структура, изразена в разслояването й на два пласта: горен, съдържащ кислород, от повърхността до 200 метра, и долен, под 200 метра, в който кислородът е изчерпан и заменен със сероводород. На земята няма друго море с подобно разслояване на водната маса.

Embed from Getty Images

8. Нивото на водата не се променя

Нивото на водата в Черно море остава едно и също през цялото време, поради липсата на приливи и отливи. Това не дава никакви колебания във водното ниво, поддържайки го спокойно и тихо. Като се прибави липсата на големи течения, недостатъчната циркулация на водата и големите количества вливащи се хранителни вещества, екологичното състояние на Черно море все повече се влошава.

Embed from Getty Images

9. Тук е акостирал Ноевият ковчег

За Черно море се носят много легенди. Може би една от най-невероятните го свързва с Библията.

Смята се, че Черно море е било сладководно езеро преди около 7000 години, преди нивото на водата в Средиземно море да се повиши и да доведе до преливане, съответно – до навлизането на солена вода в езерото. Вероятно потоп е причината за това. Смята се, че това е именно описаният в Библията потоп, заради който Ной строи ковчег, по указания на Бог, за да спаси себе си, семейството си и избрани двойки от различните видове животни.

Embed from Getty Images

Според легендата, Ноевият ковчег се озовал склоновете на планината Арарат в Турция, след като потопът приключил. В Черно море е открит каменен правоъгълник с дебелина 40 метра, който е покрит с мидени черупки, а недалеч от него са намерени и няколко котви от други плавателни съдове.

10. На дъното на Черно море тече…река

През 2010г. учени откриват по дъното на Черно море течение от солена вода, което идва от Средиземно море. Откритието на реката е наистина нещо впечатляващо, тъй като учените разкриват, че тя прилича досущ на реките, които текат на повърхността на земята. Освен това, след множество изследвания, които са направили учените, те установили, че ако реката се намираше на земната повърхност, то тя щеше да бъде 6-та по пълноводие река в света.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.