He is coming to town: Историята на истинския Дядо Коледа

Дядо Коледа – това е сигурно единственият белобрад непознат, когото чакаме и бихме пуснали у дома си, и с удоволствие бихме му разрешили да си играе с децата ни.

Не, това не е сериозно, разбира се.

Всяка година, още от края на ноември, мнозина започват трепетно да отброяват дните до Коледа. Децата сигурно са най-нетърпеливи. Те чакат добрият старец да им донесе блянуваните дарове.

Embed from Getty Images

Но мъжът, когото всички днес познаваме като Дядо Коледа (а нашите баби и дядовци – като Дядо Мраз), може и да не е това, което очакваме.

Ние го знаем като щастлив старец, облечен в червен костюм и черни ботуши, нарамил чувал с подаръци, яхнал шейна с елени. Историята му обаче датира от по-отдавна.

  • Свети Николай

За да разберете всичко за Дядо Коледа, то трябва да се върнете далеч назад и да чуете историята на монах на име свети Николай. Той бил роден през 280г. сл. Хр. в Патара (в днешно време се намира в Турция-бел. ред.).

Мнозина са се възхищавали на благочестивостта и добротата му.

Embed from Getty Images

Според една от легендите, св. Николай дарил цялото си наследствено богатство и пътувал по малките села и градове, за да помага на бедните и болните.

Една от най-известните истории за свети Николай е, че спасил три бедни сестри, чийто баща искал да ги продаде като робини.
В течение на много години, Николай станал известен като защитника на децата и моряците. Смъртта му отбелязваме на 6 декември (Никулден).

Свети Николай бил най-популярният светец в Европа до Ренесанса. Дори след протестантската реформа, когато светиите вече не били почитани, свети Николай запазил положителната си репутация, особено в Холандия.

Синтер Клаас пристигна в Ню Йорк

В американската масова култура свети Николай се появява към края на XVIII век. През декември 1773г. и отново през 1774г. вестник „Ню Йорк Таймс” съобщил, че групи от холандски семейства са се събрали в чест на годишнината от смъртта му.

Embed from Getty Images

Нидерланското му име Синтър Клаас стои в основата и на английското му прозвище – Santa Claus.

  • Въглен в чорапа?

През 1804г. Джон Пинтард, член на Нюйоркското историческо дружество, показва на една сбирка картина, на която е изобразен Дядо Коледа, включително и чорапи пълни с играчки, висящи над камината.

Embed from Getty Images

През 1809г. идеята на Синтер Класс започва бързо да се разпространява, тъй като свети Николай е считан за покровител на Ню Йорк.

Колкото по-популярен ставал Дядо Коледа, толкова повече легенди се раждали за него. Някои хора го описвали като „калпазанин” със синя триъгълна шапка, червена жилетка и жълти чорапи.

  • Червен костюм и голямо шкембе

През 1841 година във Филаделфия търговец на име Паркинсон, за да привлече клиенти в магазина си, наел човек и го облякъл като Санта Клаус. Първият жив Санта Клаус седял на покрива на къщата, където се намирал магазинът, до самия комин.

През 1863 година карикатуристът Томас Наст изобразил Санта Клаус с огромни бакенбарди облечен от глава до пети в кожи. През 1869 година излезли стиховете на Жорж Уебстер, в които посочвал, че жилището на Санта Клаус е на Северния полюс.

Embed from Getty Images

Издателят Луи Пранг през 1885 година издал картичка, на която бил нарисуван Санта Клаус в червен костюм.

Оттогава все по-често започнали да го рисуват в червена мантия.

Популярният днес образ на Дядо Коледа, облечен в червени дрехи, с черен колан и черни ботуши, е дело на… Coca Cola.

Художникът по рекламата на фирмата – Хадон Сандблом започнал да работи върху рекламната кампания „Санта Клаус също пие кока-кола“ едва през 1931 година. Освен бутилката с Coca Cola в този колаж няма нищо ново в образа на свети Николай. Тя само го популяризира още повече благодарение но обширна рекламна кампания.

  • Коледна истерия

Разменянето на подаръци, най-често подаряването им на деца, е важна част от празнуването на Коледа, още от възраждането на празника през XIX век. Дори тогава магазините се опитвали да рекламират коледните пазарувания. Дори в началото на XX век вестниците отделяли специални секции за реклами за празниците, които често съдържали образа на новопопулярния Дядо Коледа.

През 18411г. хиляди деца посещавали магазин във Филаделфия, за да видят модела на „Дядо Коледа”.

Било само въпрос на време преди магазините да започнат да привличат клиентите си с „истинския” белобрад старец.

Embed from Getty Images

През 1890г. евангелската организация „Армията на спасението” събирала пари, за да плати коледните ястия на нуждаещите се семейства. Те започнали да обличат безработни мъже като Дядо Коледа и ги изпращали по улиците на Ню Йорк, за да събират дарения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.